Jak dbać o patelnię Gerlach, aby służyła długo i niezawodnie
Jak dbać o patelnię Gerlach, aby służyła długo i niezawodnie
Patelnie Gerlach wyróżniają się jako niezbędny element wyposażenia kuchennego i łączą w sobie nowoczesny design z nowoczesną technologią, co sprawia, że gotowanie staje się prawdziwą przyjemnością. A tych właśnie przyczyn warto dbać o te naczynia, aby służyły nam przez lata. Regularna konserwacja, odpowiednie używanie to klucz do utrzymania patelni w doskonałej kondycji. Dzięki kilku prostym, ale skutecznym krokom patelnia Gerlach będzie służyła długo. Jakie to kroki? Przyjrzyjmy się.
Patelnie Gerlach to harmonia nowoczesnego designu i wysokiej jakości materiałów, a ich nowoczesne wzornictwo wpisuje się w przeróżne aranżacje kuchni w wielu polskich domach. Do produkcji patelni wykorzystuje się aluminium, stal nierdzewną oraz specjalne powłoki. Marka ta kreuje produkty, które prezentują się elegancko, a także są trwałe i funkcjonalne. Oczywiście, jeżeli właściwie o nie zadbamy.
Czyścimy patelnię po każdym użyciu
Jeżeli chcemy długo używać patelni, nie możemy ulegać lenistwu i piętrzyć pełne zlewy. Czyszczenie patelni po każdym użyciu jest niezbędne do utrzymania jej w dobrej kondycji. Naczynie myjemy wyłącznie po wystygnięciu. Do czynności tej zaleca się delikatne używanie gąbki, ciepłej wody oraz łagodnego detergentu. Ważne jest unikanie stosowania agresywnych środków czyszczących, które mogą skutkować uszkodzeniem nieprzywieranej powłoki. Delikatne, ale regularne czyszczenie pozwala zachować trwałość patelni, utrzymując ją w idealnym stanie do długotrwałego użytku.
Nie mieszamy metalowymi przyborami
Niby oczywiste, a jednak nie każdy stosuje się do tej wytycznej. Koniecznie unikajmy stosowania metalowych narzędzi podczas gotowania, mieszania i czyszczenia, ponieważ mogą one zarysować powierzchnię patelni. Zamiast tego, zaleca się korzystanie z drewnianych, silikonowych lub nylonowych łopatek czy łyżek. Taka praktyka pomaga utrzymać trwałość teflonowej warstwy, bez której patelnia jest do wyrzucenia. Oprócz tego konieczne jest unikanie rozgrzewania pustej patelni lub pozostawiania jej na zbyt wysokim ogniu. Z drugiej strony ważne jest dodawanie składników na już rozgrzaną patelnię i kontrolowanie temperatury podczas gotowania.
Przechowywanie i konserwacja
Patelnię Gerlach, przed zarysowaniami i deformacjami uchronić może umieszczenie między naczyniami z delikatną warstwę ochronną, np. w postaci papierowego ręcznika. W celu przedłużenia trwałości powłoki warto regularnie stosować preparaty konserwujące zalecane przez producenta. Delikatne nasączanie nieużywanego naczynia olejem i nagrzewanie go przez kilka minut pozwoli utrzymać jej doskonałe właściwości. Reasumując, trzeba zaznaczyć, że największym wrogiem patelni jest nasze lenistwo. Przy odrobinie wysiłku możemy cieszyć się dobrym naczyniem przez wiele lat.