Prowadzenie restauracji jest dużym wyzwaniem. Jednym z najważniejszych czynników odpowiadających za powodzenie jest umiejętne zarządzanie kosztami. Dotyczy to nie tylko kosztów bieżących działalności, związanych z korzystaniem z mediów, ale także przemyślanych zakupów żywnościowych, a także utrzymywania wyposażenia kuchni w odpowiednim stanie.

Zakup w kredycie, czy wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego?


Częstym problemem osób, które borykają się z upadającym biznesem gastronomicznym jest duży kredyt, zaciągnięty na początek działalności. Głównie po to, aby zakupić profesjonalny sprzęt gastronomiczny. Są to elementy potrzebne do serwowania potraw i obsługiwania gości: krzesła, stoły, sztućce, szkło i rozmaite dodatki.
Dobrym remedium na te problemy jest zdecydowanie się na wypożyczenie sprzętu do restauracji. Wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego użyczy nam ekwipunku restauracyjnego za stałą, miesięczną opłatę na określony czas. Zaletą takiego rozwiązania jest przede wszystkim elastyczność i możliwość minimalizowania ryzyka związanego z inwestycjami na start.

Minimalizowanie ryzyka związanego z inwestowaniem w zakup sprzętu
Minimalizowanie ryzyka jest istotne szczególnie dla początkujących restauratorów, dla których nie do końca jasne jest, jakiego rodzaju sprzęt tak naprawdę sprawdzi się w ich przypadku. Nie zawsze też od początku jest jasne, jakiego rodzaju menu będzie serwowała restauracja. Zmiana profilu prowadzenia gastronomii niekiedy jest konieczna po uzmysłowieniu sobie, że klienci lokalu mają zupełnie inne upodobania niż zakładaliśmy na początku.

Gdy zmieniają się warunki prowadzenia działalności…


Dodatkowo, zdarza się, że początkowe założenia odnośnie przepustowości w lokalu nie sprawdzą się. Wedle dobrego scenariusza, ilość gości zainteresowanych korzystaniem z naszej restauracji stale rośnie i po czasie okazuje się, że potrzebna jest zmywarka o większej mocy, zapewniająca szybsze mycie naczyń w tym samym czasie niż poprzednia. Przy wzrastającej ilości gości potrzebny jest też lepszy piec, dzięki któremu przygotowywanie dań będzie przebiegało szybciej niż normalnie, a także potrzebne będą większe chłodziarki, do przechowywania większych zapasów. W takiej sytuacji zbawienna zdaje się możliwość oddania do wypożyczalni sprzętu, którego już nie potrzebujemy i wymiana na lepszy. Szczególnie wtedy, gdy wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego we Wrocławiu, z którą związaliśmy nasze losy, nie ma z nami długotrwałej umowy. Nie musimy w takiej sytuacji kupować nowego sprzętu i borykać się z problemem pozbycia się poprzedniego.

Wrocław – gdzie wypożyczyć sprzęt gastronomiczny?


Wrocław to miasto, w którym znajdziemy kilka solidnych wypożyczalni sprzętu gastronomicznego (niektóre z nich działają na skalę ogólnopolską). Warto wybierać wśród firm, które mają przejrzyste zasady współpracy i doświadczenie oraz można negocjować z nimi na żywo warunki współpracy.