Kto z nas podczas wakacyjnych podróży nie zaglądnął do budki z lodami po smakowitego śmietankowego świderka? Ten słodki biznes w sezonie wakacyjnym jak i poza nim może przynieść spore zyski. Gofry i lody to najczęściej wybierane słodkości przez turystów, niezależnie od wieku. Decydując się na przygotowanie przenośnej budki z goframi i lodami, lub stałego stanowiska, warto zadbać o odpowiednie wyposażenie takiego miejsca…

Jak wybrać odpowiednią gofrownicę?
Decydując się na zakup przemysłowych urządzeń do przygotowania smakowitych deserów, trzeba kierować się kilkoma wskazówkami. Podczas pracy w lokalach gastronomicznych oferujących gofry ważne jest nie tylko odpowiednie wypieczenie ciasta, czy łatwość w obsłudze urządzenia. Liczą się również parametry sprzętu, takie jak wytrzymałość wydajność oraz trwałość. To od jakości urządzenia zależeć będzie, czy ich używanie ograniczymy do jednego sezonu, czy też będziemy mogli stosować je przez dłuższy czas bez dodatkowych kosztów.
Kolejnym wyznacznikiem jakości parametrów, które posiadają gofrownice przemysłowe powinna być temperatura ich wypiekania. Zwykle tańsze gofrownice posiadają zbyt niskie temperatury pieczenia, które mogą powodować nierównomierne upieczenie ciasta oraz trudne do usunięcia przypalenia. Gofry nierównomiernie wypiekane mogą również częściej przywierać do powierzchni grzewczej i powodować znaczne utrudnienia podczas przygotowania posiłku.
Warto również, by powierzchnia grzewcza jaką posiada gofrownica gastronomiczna była pokryte warstwą ochronną powodującą bezproblemową jej obsługę. Podczas przygotowania kilku, czy kilkunastu gofrów w jednym momencie nie można przecież pozwolić sobie na przerwę aby wyczyścić przywierające ciasto do urządzenia. Musi ono być wydajne bez względu na częstotliwość wykorzystania.

Dystrybucja lodów również wymaga sprzętu.
Podczas przygotowania stanowiska z lodami również warto kierować się podstawowymi zasadami. Dystrybutor do lodów powinien być trwały i wytrzymały. Ze względu na częstą ekspozycję maszyn na świeżym powietrzu, warto by odznaczały się one wytrzymałością na czynniki zewnętrzne i miały odpowiednie walory estetyczne – łatwiej wtedy przyciągną uwagę klientów. Warto również dobrać produkty ze zróżnicowanymi parametrami doboru wysokości temperatur chłodzenia, oraz urządzenia, które łatwo można będzie utrzymać w czystości.
Wybierając dystrybutor warto również pomyśleć o dodatkowych akcesoriach potrzebnych do sprzedaży chłodnego deseru. Przydatne są między innymi dopasowane do zróżnicowanej pojemności oraz kształtu lodów gałkownice do lodów. Decydując się na ich zakup warto zwrócić uwagę na ich trwałość, oraz na to czy są pokryte odpowiednią warstwą ochronną. Bardzo ważne jest również ergonomiczne wykorzystanie sprzętu – całodobowa zmiana podczas dystrybucji lodów z wykorzystaniem niepraktycznych urządzeń może powodować bóle dłoni.
Podczas dobierania akcesoriów warto również odpowiednio wybrać pucharki do lodów. Muszą one cechować się odpowiednią wytrzymałością a przede wszystkim walorami estetycznymi, które podkreślą wygląd zamawianego deseru. Dobrym rozwiązaniem są pucharki przygotowane z hartowanego szkła z dodatkowymi elementami zdobniczymi które podkreślają smak deseru lodowego.