Kilka solidnych powodów, dla których należy przestać pić kawę

Kilka solidnych powodów, dla których należy przestać pić kawę

Mimo że picie kawy daje kilka pozytywnych skutków zdrowotnych, to jednak istnieje też szereg czynników, które decydują o tym, że spożywanie czarnego napoju powinno być przez nas ograniczane. Dziś kilka słów o tym, dlaczego kawa nam nie służy.

Kawa zwiększa poziom kortyzolu we krwi


Niezależnie od tego, czy jest to kawa Jacobs, czy Lavazza sklep, kawa przyjemnie pobudza, pozwalając obudzić się rano. Jest jednak druga strona medalu – pobudzenie odbywa się przy wyrzucie kortyzolu do krwi, który nie wpływa dobrze na nasz organizm. Jest to hormon stresu, którego wzmożona obecność w organizmie może doprowadzić do zaburzenia gospodarki hormonalnej. Skutkiem tego mogą być na przykład problemy z zajściem w ciążę przez kobiety nadużywające kawy.
Wypijanie kawy w czasie ciąży może skutkować gwałtownym obniżeniem się poziomu progesteronu, hormonu odpowiedzialnego za podtrzymanie ciąży. Gdy kobieta wypija dziennie więcej niż 3 filiżanki kawy dziennie będąc w ciąży, ryzyko poronienia wzrasta aż o jedną trzecią.

Kawa a tarczyca


Nadmiar kortyzolu wpływa też negatywnie na pracę tarczycy, która może doprowadzić do nadmiernego rozrostu tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Tarczyca jest odpowiedzialna również za produkcję testosteronu. Gdy gospodarka hormonalna w organizmie zostanie zaburzona, ucierpi na tym nasze libido, które może się zmniejszyć.

Zanieczyszczenie ziaren kawy


Ziarna kawy w dzisiejszych czasach są produkowane z roślin szeroko pryskanych środkami zawierającymi pestycydy. Są to środki chemiczne, które wspomagającą rozwój kawowca. Nie służą utrzymywaniu dobrego stanu zdrowia u człowieka spożywającego regularnie napary z ziaren kawowca. Należy mieć tego świadomość spożywając duże ilości kawy każdego dnia. Kawa nie jest dobrze przyswajana przez wątrobę – nawet jeśli stopień jej zanieczyszczenia jest niski, tak jak w przypadku, gdy kupujemy kawę ziarnistą w sklepie z ekologiczną żywnością. Kawa zawiera enzymy, z którymi wątroba sobie nie radzi, a w dłuższej perspektywie czasu narząd ten szybciej zużywa się. Osoby spożywające regularnie duże ilości kawy mają tak zwaną leniwą wątrobę.

Dodaj komentarz