Insulinooporność – dlaczego często ludzie mylą tę chorobę z cukrzycą

Insulinooporność – dlaczego często ludzie mylą tę chorobę z cukrzycą

Coraz więcej ludzi ma problemy ze zdrowiem. Kolejki do lekarzy wszystkich specjalności są bardzo długie. Często bardzo trudno jest umówić się do specjalisty nawet na prywatną wizytę. Trzeba czekać kilka tygodni, a nawet miesięcy, w przypadku wybitnych lekarzy. Wiele problemów ludzi dotyczy metabolizmu. Ostatnio w mediach zaczyna być głośno o chorobie o nazwie insulinooporność. Czym charakteryzuje się ta tajemnicza choroba? Osoby chore bez powodu przybierają na wadze, chociaż nie zmieniły nic w swoim stylu odżywiania. Nagle zaczynają tyć. Po zjedzeniu czegoś słodkiego są tak zmęczeni, że zasypiają na siedząco lub stojąco. Choroba ta często jest mylona z cukrzycą, nawet przez osoby, które powinny mieć dużą wiedzę na temat medycyny. Warto jasno sobie powiedzieć, że insulinooporności nie wolno mylić z cukrzycą, bo to dwie zupełnie różne choroby. W tej pierwszej podwyższony jest poziom insuliny, natomiast w cukrzycy wysoki jest poziom glukozy. Nieleczona insulinooporność prowadzi do cukrzycy. Jak się tego ustrzec? Przede wszystkim niezbędna jest właściwa dieta. Zakaz spożywania słodyczy, białej mąki pszennej i innych produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Różne są badania, co właściwie w tej chorobie należy jeść. Rzetelnie przeprowadzone badania wskazały, że najlepsza jest dieta oparta na bogatych w błonnik surowych warzywach i owocach. Należy odstawić wszystkie produkty odzwierzęce.

 

Dodaj komentarz